Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Παραδειγματική Τιμωρία

Το άγνωστο παρελθόν του 30χρονου Γεωργιανού αναζητεί στην πατρίδα του η αστυνομία προκειμένου να φωτιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα η βυθισμένη ώς τώρα στο σκοτάδι προσωπικότητα του ανθρώπου που (σύμφωνα με όλα τα στοιχεία) δολοφόνησε με 21 μαχαιριές τον Νίκο Σεργιανόπουλο. Με σήμα που έφυγε προχθές ταυτόχρονα προς την Ιντερπόλ και τις γεωργιανές διωκτικές αρχές, η Ασφάλεια Αττικής ζητεί να ενημερωθεί για το ποινικό μητρώο του David A. Murtikneli, αλλά και για το εάν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το πρόσωπό του για πιθανή εγκληματική ή άλλη παράνομη δράση.

Παρ’ όλο που οι αξιωματικοί είχαν στα χέρια τους τα δακτυλικά αποτυπώματα του 30χρονου Γεωργιανού τρεις εβδομάδες πριν από τη σύλληψή του, δεν είχαν στείλει σχετικό αίτημα στις δύο διωκτικές αρχές, αφού πρωτίστως ήταν ύποπτος και εις βάρος του δεν είχε ασκηθεί ακόμα κατηγορία, ενώ δευτερευόντως το αδίκημα για το οποίο είχε συλληφθεί, καταδικαστεί και απελαθεί ήταν αυτό της απόπειρας κλοπής. Υστερα όμως από τη σύλληψή του οι αξιωματικοί νομιμοποιούνταν να υποβάλουν αίτημα και αυτό έπραξαν, αρχικά γιατί όπως προβλέπεται από τις διεθνείς συμβάσεις όφειλαν να ενημερώσουν τις διωκτικές αρχές της χώρας του για τη σύλληψη, αλλά και για να... καταλάβουν για ποιους λόγους δεν επέστρεψε μετά τη δολοφονία στη γυναίκα και τα παιδιά του.

Στη διάρκεια της ανάκρισης, όταν τον ρώτησαν τι δουλειά έκανε, εκείνος τους είπε ότι εργαζόταν περιστασιακά σε συνεργείο καθαρισμού στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος και σε οικοδομές. Οταν όμως τον ρώτησαν με τι ασχολιόταν στη χώρα του, απάντησε μόνο γενικά ότι έκανε «διάφορες δουλειές» και ότι ασχολιόταν περιστασιακά με την πυγμαχία. Εκείνο που τους προβλημάτισε ήταν ότι δεν απάντησε συγκεκριμένα στην ερώτησή τους και όχι τόσο το ότι ήταν πυγμάχος, αφού στη χώρα του μεγγάλο ποσοστό ασχολείται με το συγκεκριμένο σπορ. Σε συνδυασμό με το ότι δεν επιχείρησε μετά τη δολοφονία του ζεν πρεμιέ να δραπετεύσει στη χώρα του τους προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με τον άνθρωπο με τον οποίο έχουν να κάνουν.

Εκείνο που τους πονήρεψε περισσότερο στο ότι ο Γεωργιανός μπορεί να μην είναι αυτό που ήθελε να δείξει (δηλαδή ένας απλός λαθρομετανάστης που ήρθε στη χώρα μας για να αναζητήσει καλύτερη τύχη) είναι ότι μετά την απέλασή του γύρισε και πάλι στη χώρα μας ύστερα από περίπου ενάμιση χρόνο, πληρώνοντας μάλιστα την «ταρίφα» των 3.000 ευρώ στους Τούρκους δουλεμπόρους. Το παραπάνω χρηματικό ποσό δεν αποταμιεύεται εύκολα στην πατρίδα του και δεν αποκλείεται να το αποκόμισε από παράνομη δραστηριότητα, για την οποία ίσως και να διώκεται. Μπορεί ως πυγμάχος να είχε μπλέξει με τον υπόκοσμο ή να ήταν αναμεμειγμένος σε ομάδες ένθερμων Γεωργιανών που… ανθίστανται στην παντοδύναμη ρωσική επικυριαρχία ή να συμπαραστεκόταν σε Τσετσένους.
Καθώς λοιπόν ανάλογα σενάρια δεν μπορούσαν να αποκλειστούν, προχώρησαν στην έκδοση των αιτημάτων, περιμένοντας φυσικά τις απαντήσεις που κάποια στιγμή θα έρθουν.


ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ


«Θόλωσα» θα πει σήμερα στην ανακρίτρια

Οτι είναι ένας κοινωνικά αποκλεισμένος άνθρωπος που αναζητούσε εναγωνιωδώς ένα «παραθυράκι» ώστε να παραμείνει μόνιμα στη χώρα μας, ο οποίος όμως θίχτηκε τα ξημερώματα της 4ης Ιουνίου από τη συμπεριφορά του Νίκου Σεργιανόπουλου, με αποτέλεσμα να θολώσει, να αρπάξει το μαχαίρι και να του καταφέρει 21 μαχαιριές, αναμένεται να ισχυριστεί στη 2η τακτική ανακρίτρια ο 30χρονος Γεωργιανός David Murtikneli.

Ο αλλοδαπός άνδρας θα περάσει και πάλι σήμερα στις 11.00 το πρωί την πύλη της πρώην Σχολής Ευελπίδων προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον της 2ης τακτικής ανακρίτριας για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ληστείας, παράνομης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας και παράνομης εισόδου στη χώρα. Αν και υπάρχει πιθανότητα οι δικηγόροι του να ζητήσουν νέα προθεσμία ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία του ο κατηγορούμενος θα εμμείνει στους προανακριτικούς του ισχυρισμούς.

«Οταν ο ηθοποιός με απείλησε να ενδώσω στις επιθυμίες του, θόλωσα» θα πει προσπαθώντας να περιγράψει όσο καλύτερα γίνεται την οργή που, όπως υποστηρίζει, ένιωσε εκείνη τη στιγμή, ενώ θα χρησιμοποιήσει το «άλλοθι» της χρήσης κοκαΐνης και της κατανάλωσης μπίρας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιμείνει και στον ισχυρισμό που έχει προβάλει στην αστυνομία, ότι δηλαδή το μοιραίο βράδυ συνάντησε για πρώτη φορά τον Νίκο Σεργιανόπουλο και τον ακολούθησε στο σπίτι του υπό το δέλεαρ της κοκαΐνης και των ωραίων γυναικών, με την «κρυφή ελπίδα» ο 55χρονος ζεν πρεμιέ να τον βοηθήσει στην έκδοση πράσινης κάρτας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο 30χρονος δράστης παρέμενε απομονωμένος, βυθισμένος στις σκέψεις του, καθώς έχει συνειδητοποιήσει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Τον κατηγορούμενο επισκέφθηκαν χθες στα κρατητήρια οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του Δημήτρης Γκαβέλας και Νίκος Καραδήμας οι οποίοι ανέλαβαν την υπεράσπισή του.

«Ο κατηγορούμενος είναι πολύ συνεργάσιμος μαζί μας κι έχει μετανιώσει για ό,τι έχει κάνει. Αυτό που επιθυμούμε είναι μια δίκαιη δίκη» δήλωσε χθες ο Νίκος Καραδήμας, ενώ μιλώντας στην «Εspresso» o Δημήτρης Γκαβέλας υποστήριξε: «Γίναμε όλοι μάρτυρες και κοινωνοί μιας τραγωδίας. Οπως κάθε γνήσιο δράμα, στην τραγωδία υπάρχουν συγκεκριμένοι πρωταγωνιστές. Ο ένας λάμπει διά του αδόκητου χαμού, ο άλλος διά του βίαιου κοινωνικού αποκλεισμού του. Είναι πολύ δύσκολο το έργο των δικαστών και συνηγόρων υπεράσπισης που θα αποδυθούν σε ένα δύσκολο αγώνα να σκύψουν στην ψυχή του κατηγορουμένου και να μεταφερθούν στη σκηνή του εγκλήματος».

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ

"Τον βλέπαμε! Εδώ μαζευόταν..."

Φυσιογνωμία γνωστή αλλά σκοτεινή. Ποτέ δεν προκαλούσε φασαρίες και τριγυρνούσε στην πλατεία Bικτωρίας μόλις έπεφτε το βράδυ. Ακόμη και μετά την ημέρα που έσφαξε τον γνωστό ηθοποιό μπορεί να ελάττωσε τις τσάρκες του στην πιάτσα της περιοχής, αλλά δεν φαίνεται να είχε αλλάξει τις καθημερινές του συνήθειες.

«Καθόταν με τους φίλους του στο μπαλκόνι του σπιτιού όπου έμενε, πίνανε μπίρες και άκουγαν στη διαπασών μουσική. Κάποιες φορές του είχα κάνει παρατήρηση για την ένταση και το θόρυβο από τα γέλια. Συνήθως χαμήλωνε. Μόνο μια φορά μου είχε απαντήσει πως δεν ήταν ώρα κοινής ησυχίας, αλλά και πάλι δεν προκάλεσε φασαρία» λέει η κυρία Γεωργία, που μένει στο απέναντι διαμέρισμα. Τα λεγόμενά της στηρίζει και η κυρία Γιώτα: «Τον βλέπαμε από το μπαλκόνι. Πολλές φορές χόρευε με τους φίλους του μέσα στο διαμέρισμα. Ακόμη και μετά την είδηση της δολοφονίας δεν είχε αλλάξει τις συνήθειές του. Πού να φανταστούμε πως ήταν ο δολοφόνος. Πραγματικά σοκαριστήκαμε». Από την ημέρα της σύλληψής του τα πεθερικά του δεν έχουν βγει από το σπίτι. Τα παντζούρια είναι ερμητικά κλειστά και μέσα από το ισόγειο διαμέρισμα δεν ακούγεται τίποτα.

Σύμφωνα με τη γειτονιά, ο δράστης πήγαινε πολύ συχνά στην πλατεία Βικτωρίας. «Τον έβλεπα. Βέβαια, μετά τη δολοφονία εμφανιζόταν σπάνια. Ηταν αρκετά ήσυχος. Είχε έρθει μερικές φορές εδώ για να πάρει τσιγάρα» λέει ένας από τους περιπτεράδες της πλατείας.

Οι αλλοδαποί που συχνάζουν εκεί γύρω ισχυρίζονται πως δεν τον είχαν προσέξει να κινείται στην περιοχή, ωστόσο ένας από τους θαμώνες της πλατείας όπου κάνουν πιάτσα οι αλλοδαποί ζιγκολό τόνισε πως έβλεπε αρκετά συχνά τον Νίκο Σεργιανόπουλο να τριγυρνάει εκεί γύρω. «Πού να θυμάμαι τώρα τον Γεωργιανό... Ο ηθοποιός όμως περνούσε σχεδόν μέρα παρά μέρα. Δεν ήταν βέβαια ο μόνος. Αμα ρωτήσεις εδώ στην πιάτσα τι βίτσια βγάζουν όσοι έρχονται να “ψωνίσουν”, θα τρελαθείς».

ΑΝΘΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Μια συγγνώμη θέλει η οικογένεια του ζεν πρεμιέ


Επί ενάμιση μήνα άκουγαν για την ύπαρξη του δολοφόνου, χωρίς, ωστόσο, να βλέπουν κάποιο πρόσωπο. Από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής οι στενοί συγγενείς του Νίκου Σεργιανόπουλου αντίκρισαν στο πρόσωπο του 30χρονου Γεωργιανού David Murtikneli, τον αδίστακτο killer που κατακρεούργησε με 21 μαχαιριές τον άνθρωπό τους.

Μόνο και μόνο η είδηση της σύλληψης του αλλοδαπού δράστη ήταν ικανή να απαλύνει -έστω και λίγο- τον πόνο που ζουν από τις 4 Ιουνίου οι συγγενείς του ζεν πρεμιέ. Μεγάλο τους παράπονο ωστόσο, ακόμα και σήμερα, παραμένει ότι δεν έχουν ακούσει από τα χείλη του δράστη μια συγγνώμη.

«Δεν είδαν κάποια έκφραση μετάνοιας από την πλευρά του κατηγορουμένου. Το πρόσωπό του δεν συσπάστηκε ούτε για ένα λεπτό. Το μεγάλο τους παράπονο είναι ότι δεν είδαν έναν άνθρωπο ο οποίος έστω και κατόπιν εορτής να δηλώσει ότι ήταν η "κακιά στιγμή" ή να πει πως "θόλωσα δεν το ήθελα". Να χύσει έστω ένα δάκρυ για ό,τι συνέβη» λένε χαρακτηριστικά άτομα που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των συγγενών του ηθοποιού.

Εκείνο πάντως που επιθυμεί η οικογένεια, η οποία αποκρύβει επιμελώς ακόμη και μέχρι σήμερα από τη μητέρα του ηθοποιού το τι ακριβώς έχει συμβεί, είναι η παραδειγματική τιμωρία του δράστη. Γι’ αυτό και από το Σάββατο εξουσιοδότησε τον έμπειρο δικηγόρο και στενό φίλο του Σεργιανοπουλου, Αλέξη Στεφανάκη, να αναλάβει την πολιτική αγωγή. «Σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε τη μνήμη του, να υποστηρίξουμε το κατηγορητήριο και αν χρειασθεί να το δυναμώσουμε, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και μέσω αυτής να απαλύνουμε τον πόνο των ανθρώπων που τον λάτρευαν» επισήμανε χθες στην «Εspresso» ο δικηγόρος της οικογένειας.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: