Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Νίκο σ'αγαπάμε...

Σκηνές... ροκ ανάλογες με εκείνες που εκτυλίσσονται στα άλλα μέρη του κόσμου όταν το κοινό θρηνεί (καμιά φορά και υστερικά) τα ινδάλματά του θύμιζαν τα όσα συνέβησαν το απόγευμα του Σαββάτου έξω από την πολυκατοικία της οδού Μετεώρων 14-16, στο Παγκράτι, όπου ζούσε ο Νίκος Σεργιανόπουλος.

Κρατώντας στα χέρια κεριά και λουλούδια, γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών έφτασαν από νωρίς το απόγευμα στη γειτονιά για να πουν ένα ακόμα «αντίο» στον κοσμαγάπητο ηθοποιό που έφυγε άδικα από τη ζωή. Οι τρεις θαυμάστριές του μέσα στο Facebook που οργάνωσαν το τρισάγιο είχαν ετοιμάσει και μία μίνι «εκδήλωση», με ιερέα, κόλλυβα και φωτογραφίες του αξέχαστου ζεν πρεμιέ σε «πρώτο πλάνο». Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν μοιράστηκαν στους 250 περίπου παρευρισκομένους φωτοαντίγραφα με λίγους στίχους από το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη και του αγαπημένου τραγουδιού του Νίκου Σεργιανόπουλου, «Ολου του κόσμου οι Κυριακές», που ερμηνεύει η Χαρούλα Αλεξίου και είναι σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου. Ολοι μαζί ένωσαν τις φωνές τους τραγουδώντας και απαγγέλλοντας, με την ελπίδα ότι εκείνος θα τους ακούει και θα τους βλέπει «από ψηλά», πιο ήσυχος και ήρεμος από ποτέ!

Η ώρα είναι 5.30 μ.μ. και στην είσοδο της πολυκατοικίας καταφθάνει ο πρόσφατα χειροτονημένος αρχιμανδρίτης (ο οποίος ιερουργεί στον ιερό του Αγίου Αρτεμίου στο Παγκράτι), πατήρ Αγγελος, για να τελέσει την επιμνημόσυνη δέηση για τον Νίκο Σεργιανόπουλο. Χωρίς πολλές κουβέντες, αποφεύγει τις κάμερες και τους δημοσιογράφους που επιμένουν να του αποσπάσουν έστω μία σύντομη δήλωση.

Οι «διοργανώτριες» ττου τρισάγιου ανάβουν το θυμιατό, βάζοντας μοσχολίβανο και τοποθετούν μέσα στο δίσκο με τα κόλλυβα κεριά. Απαραίτητο «αξεσουάρ» της σεμνής τελετής είναι η χρυσή, ξύλινη εικόνα του Αγίου Νικολάου.

Εκτός από τα ιδιόχειρα σημειώματα αγάπης, τα ποιήματα και τις φωτογραφίες του ηθοποιού που ήταν τοιχοκολλημένα στην κεντρική είσοδο της πολυκατοικίας, μία από τις θαυμάστριές του έχει τοποθετήσει και φωτογραφία του ηθοποιού σε πολυτελή κορνίζα.

Η ώρα είναι 6 μ.μ. Το «αιωνία η μνήμη σου» ηχεί δυνατά στο μικρό δρόμο της οδού Μετεώρων. Η συγκίνηση είναι έκδηλη στα πρόσωπα όλων των φίλων του ηθοποιού, πλην των γειτόνων του, οι οποίοι κάθονται στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων τους και παρακολουθούν τις ακραίες εκδηλώσεις αγάπης του κόσμου.

Ο πατέρας Αγγελος μόλις έχει αποχωρήσει. Οι «διοργανώτριες» αναλαμβάνουν να μοιράσουν τα κόλλυβα. Ακολουθούν σκηνές... αλλοφροσύνης, την ώρα που ο κόσμος προσπαθεί να πάρει από τα χέρια τους τα σακουλάκια.

Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, ήταν οι συζητήσεις στα «πηγαδάκια» που στήθηκαν στη διάρκεια της τελετής. Ο κόσμος αναζητούσε μάταια απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί εδώ και μέρες μέσω των εφημερίδων. «Τι σημασία μπορεί να έχει η προσωπική ζωή ενός ανθρώπου», έλεγαν και ξανάλεγαν, «όταν αυτός ο άνθρωπος δεν έχει δώσει ποτέ αφορμή και του αφαιρείται η ζωή κατ’ αυτόν τον τρόπο;».

Ανάμεσα στον κόσμο ξεχώριζαν μητέρες με παιδιά, ηλικιωμένες κυρίες και γυναίκες που δεν αποχωρίζονταν στιγμή από την αγκαλιά τους το αγαπημένο τους σκυλάκι. Πολλοί ήρθαν από την άλλη άκρη της Αθήνας, από τον Ταύρο, τον Πειραιά, το Κερατσίνι, αδιαφορώντας για την ημέρα, για τη ζέστη ή ακόμα και για το μπάνιο που πιθανόν να έχασαν.

Εκπληξη δημιούργησε (κατά κοινή ομολογία των παρευρισκομένων) η... λαμπερή απουσία των στενών συνεργατών του λαοφιλούς ηθοποιού. Οι περισσότεροι, μάλιστα, έψαχναν απεγνωσμένα μέσα στο πλήθος μήπως αναγνώριζαν κάποιον γνωστό ηθοποιό ή στενό φίλο του Νίκου πίσω από τα μαύρα του γυαλιά.

Ράγισαν καρδιές κατά τη διάρκεια απαγγελίας των στίχων του ποιήματος του Οδυσσέα Ελύτη, «Το Μονόγραμμα». Η αγάπη του ηθοποιού για το συγκεκριμένο ποίημα ήταν γνωστή, καθώς το είχε απαγγείλει και ως καθηγητής Μαρκοράς στους «Δύο ξένους».

Αμέσως μετά την απαγγελία, οι παρευρισκόμενοι ερμήνευσαν αγκαλιασμένοι το γνωστό τραγούδι της Χαρούλας Αλεξίου, «Ολου του κόσμου οι Κυριακές». Οταν τελείωσε το τραγούδι, ξέσπασαν αυθόρμητα σε χειροκροτήματα και απευθυνόμενοι νοερά σε εκείνον, φώναξαν δυνατά: «Νίκο, σ’ αγαπάμε!»


Είπαν για τον Νίκο

- Αγγελική Γεωργίου (ηθοποιός): «Είχα συνεργαστεί στο παρελθόν μαζί του στα σίριαλ "Δύο ξένοι" και στους "Στάβλους της Εριέτας Ζαΐμη". Τον γνώριζα, ήταν καλός άνθρωπος. Ησυχος, φιλότιμος και με είχε βοηθήσει πολύ. Σήμερα έπεσαν οι "μάσκες". Οι συνάδελφοί του έδειξαν την κακία και τη ζήλια τους με το να μη βρίσκονται εδώ».

- Κωνσταντίνα Υφαντίδου: «Γεννήθηκε θεός και πέθανε σαν άγγελος. Ηταν εξαιρετικός άνθρωπος. Είναι η τέταρτη φορά που έρχομαι στο σπίτι του. Την πρώτη φορά του άφησα ένα σημείωμα, στο οποίο του έγραφα ότι τον θαύμαζα και ότι ήταν πολύ καλός σε αυτό που έκανε. Σήμερα δεν είδα κανέναν ηθοποιό, μου έκανε εντύπωση αυτό».

- Κωνσταντίνα, 16 ετών: «Είμαστε εδώ γιατί το νοιώθουμε. Ηταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος, γλυκομίλητος. Τον "έμαθα" από τους "Δύο ξένους". Ηρθα άλλη μια φορά για να του αφήσω λουλούδια. Ηταν απαράδεκτο αυτό που έγινε. Οπως όλος ο κόσμος, όταν το έμαθα συγκλονίστηκα. Δεν του άξιζε ένα τέτοιο τέλος. Ελπίζω να βρεθεί σύντομα ο δολοφόνος».

- Βασίλης, 28 ετών: «Ηρθαμε να πούμε το τελευταίο αντίο στον Νίκο. Ηταν υπόδειγμα ανθρώπου και σεβόταν τους συναδέλφους του. Αυτές τις μέρες διάβασα σχεδόν όλες τις συνεντεύξεις που είχε δώσει σε εφημερίδες και περιοδικά. Αυτό που με στενοχωρεί είναι ότι ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια και αγάπη και δεν βρέθηκε ούτε ένας να του τα δώσει».

- Αννα Συνοδινού (γειτόνισσα): «Τον αγαπούσαμε πολύ. Ψώνιζε συχνά από το σούπερ μάρκετ, εκεί τον έβλεπα συνήθως. Ηταν γλυκομίλητος και "χαμηλών τόνων". Του άφησα λίγα λουλούδια. Αισθάνομαι ότι έχει πάει να βρει τον σύζυγό μου που πέθανε πρόσφατα. Θα τον θυμάμαι πάντα για το ήθος του και την αξιοπρέπειά του. Δεν είχε δώσει ποτέ δικαιώματα στη γειτονιά».

- Μαρία, 28 ετών, και Κωνσταντίνα, 9 ετών: «Ηρθα σήμερα με την κόρη μου που τον αγαπούσε πολύ για να του αφήσουμε λουλούδια. Ηταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε για αυτόν. Εδώ και δύο εβδομάδες που έχει "φύγει" είμαι ψυχολογικά ράκος. Ηταν ευγενικός άνθρωπος και εξαίρετος ηθοποιός. Δεν έχανα επεισόδιο όταν έπαιζε στους "Δύο ξένους", στην "Επαφή" και πρόσφατα στην "Εξαφάνιση"...»


Στα σκουπίδια

Λίγες ώρες μετά τη συγκινητική συγκέντρωση του κόσμου έξω από το σπίτι όπου για δεκαέξι χρόνια διέμενε ο ηθοποιός Νίκος Σεργιανόπουλος, άγνωστος πέταξε στα... σκουπίδια κεριά, λουλούδια, σημειώματα, φωτογραφίες και ό,τι άλλο είχαν αφήσει οι φίλοι και οι θαυμαστές του στην είσοδο της πολυκατοικίας. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο: τέσσερις ημέρες μετά τον τραγικό θάνατο του ηθοποιού, ένοικος της πολυκατοικίας, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην εικόνα που παρουσίαζε η είσοδος, είχε «καθαρίσει» το χώρο από τα μέχρι τότε «αφιερώματα».

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ - ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ
ΦΩΤ.: ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΦΕΪΘΦΟΥΛ


Ντροπή σε αυτόν που πήγε και πέταξε ότι αφησαν έξω για τον Νίκο.. Η βρωμιά είναι στην ψυχή του και όχι στην είσοδο της πολυκατοικίας... Λυπάμαι πολύ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: